הפרעות כפייתיות וכיצד נפטרים מהן?

הפרעות כפייתיות וכיצד נפטרים מהן?

הפרעות כפייתיות

מתי פדנטיות הופכת בעצם לאובססיביות?, מהן הפרעות כפייתיות וכיצד נפטרים מהן?, מה פרויד חושב על זה ואיך תזהו את האובססיה של עצמכם? על כך ועוד במאמר הבא.

אם ניקח בתור דוגמא את נושא הסדר והניקיון נוכל להסביר כי אצל אנשים רבים  בעולם סדר, ניקיון, אסתטיקה והרצון שהדברים יהיו ישרים ונקיים לעין מהווים את הבסיס של הבסיס עבורם והם חלק בלתי נפרד מהאישיות שלהם. מתי זה בעייתי? במצבים שבהם אותו רצון ממש משתלט על חייהם…

למשל, כשאנחנו לא יכולים להתחיל את היום בלי שהכל נמצא במקומו, מסודר ונקי…

כשאנחנו בודקים שוב ושוב שסגרנו את הארון או את האור כי לא היינו בטוחים עד הסוף…כשאנחנו לא מוכנים בשום פנים ואופן שייכנסו אלינו הבייתה עם נעליים…

אותם מצבים לא רק שלוקחים מאיתנו אנרגיה רבה בהרבה בהשוואה לאחרים, הם גם פוגעים בתפקוד היומיומי שלנו ושואבים מאיתנו זמן יקר, זמן אותו אנו משקיעים על מחשבות אובססיביות בתוך הסדר והניקיון. יש לציין שמדובר בדוגמא בלבד ויש עוד סוגים של אנשים שכפייתיות היא חלק בלתי נפרד מהחיים שלהם בין אם בלוח זמנים מוקפד ממנו הם לא מוכנים לזוז, בין אם הראייה של הסיטואציות השונות היא ״שחור או לבן״ ובין אם הם נלחצים מכל דבר קטן שקורה להם ומתקשים להתמודד עם מצבי החיים בשקט ובשלווה. במצב שבו אותה כפייתיות שואבת מכם יותר מדי אנרגיה, אתם משקיעים בה זמן רב מהיום שלכם, שווה לטפל בה.

אובססיה על פי פרוידהפרעות כפייתיות

פרויד היה האדם הראשון שהעניק למילה ״אובססיה״ פרשנות תיאורטית. על פיו כאשר אדם חושב כל הזמן ומבצע מעשים שלרוב אינם גורמים לו להנאה והופך מותש מכל אותן מחשבות ומעשים, מדובר באדם אובססיבי. אנשים אובססיביים על פי פרויד מנסים לשמור ולהגן על עצמם כך שהם מטילים על עצמם כל מיני איסורים, מבצעים כל מיני טקסים והם מתקשים מאוד להגיע להחלטות בחיים שלהם. אובססיה היא מחשבה תמידית כמעט, טורדנית שלא נותנת לאדם שקט ושלווה, מחשבה המניעה אותו לבצע כל מיני פעולות כפייתיות.

איך מטפלים?

במצבים בהם הכפייתיות הופכת להיות חלק בלתי נפרד מהאישיות ואיננה מפריעה למטופל, לרוב הסיבה שיגיע לטיפול תהיה אחרת  כמו למשל חרדות, הרצון שהאחר ינהג בדיוק כמוני ועוד. מודעות למצב ברוב המקרים לא ממש קיימת ומה שקורה הוא שהדחף במעשים ובמחשבות מעורר גם חרדות ופחד מפני אובדן שליטה. הטיפול הוא שילוב בין טיפול שיחתי פסיכולוגי לבין טיפול תרופתי נוגד דיכאון וחרדה. בנוסף, בונים מדרג של דימויים שליליים מכוונים במטרה למנוע תגובה שאיננה רצויה. הטיפול מתבסס על הגישה הפסיכודינאמית המטפלת בעומקם של הדברים. כמובן שכל טיפול מותאם באופן ספיציפי לאופיו ואישיותו של המטופל, לרמת הכפייתיות ו/או האובססיביות שלו זאת בכדי להנות מתוצאות ממשיות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *