חרדה חברתית אצל ילדים
לצד הילדים שנהנים לשחק יחדיו בגינה, בחוגים, בבית, הולכים אל בית הספר וחוזרים עם חיוך או יוצאים לטיולים עם ילדי הכיתה ללא חשש, ישנם לא מעט ילדים שחווים את הסיטואציות הללו באופן שונה, משום שהם סובלים מחרדה חברתית. ילדים אלו, שבשל סיבות שונות אינם מצליחים לקשור קשרים חברתיים באופן טבעי, עשויים לחוש חוסר ביטחון ואף להימנע מפעילויות חברתיות שונות – כך נוצר לו מעגל שלילי שמזין את עצמו, שכן ילד שלא מתנסה ולא צובר חוויות חיוביות, ימשיך להאמין שהעולם הוא מקום מאיים ושהסביבה אינה מיטיבה עמו. הקושי החברתי פוגע בתחומים נוספים בחייו של הילד, ביניהם: הצלחתו בלימודים, קשריו עם בני המשפחה, ההתנהגות שלו וההרגלים שלו.
לזהות את מקור הבעיות החברתיות ולחזק את הילד מבחינה רגשית וחברתית
במקרים בהם הילד סובל מחרדה חברתית, חשוב לסייע לו, להקשיב לו ולהיות שם עבורו – כך שהוא לא ירגיש לבד. תמיכה מצד התא המשפחתי וסיוע חיצוני של בעלי מקצוע שמתמחים בטיפול בחרדה חברתית באמצעות קבוצות חברתיות, יכולים לסייע מאוד.
כאשר מדובר על ילד שזקוק לחיזוק מבחינה חברתית, יש לטפל גם בפן הרגשי וגם בפן החברתי. רצוי לייצר עבור הילד מסגרת חברתית שכוללת מפגשים עם בני גילו. במהלך המפגשים יהיה ניתן לסייע לילד לרכוש הרגלים חברתיים חדשים, אותם הוא יוכל לתרגל במסגרת המפגשים.
בעלי מקצוע מיומנים שמתמחים בעבודה עם קבוצות של ילדים בעלי קשיים חברתיים, יוכלו לזהות את מקור הקשיים החברתיים ולסייע לילד להתמודד איתם.
באמצעות העבודה שתתבצע בקבוצה, יוכל הילד להעלות את רמת המודעות שלו לגבי עצמו, לחזק את היכולות הרגשיות ולשנות אל דרכי ההתנהגות שלו, כך שהן יהיו תואמות לנורמות החברתיות.
התרגול, שיתבצע באווירה רגועה וטבעית יסייע לילד לפתח מיומנויות חיוניות ליצירת קשרים חברתיים ולאחר שהילד יתחזק, יהיה ניתן לראות את השיפור במגוון מישורים בחייו.
קשיים חברתיים עשויים להתבטא בדרכים רבות, ביניהן: קשיים בהבנת סיטואציות חברתיות, קושי להתחשב באדם אחר, שתלטנות, הימנעות מקשרים, מריבות, תחושת בדידות, חרם חברתי או הצקות, קושי לקבל גבולות, קשיים רגשיים, קושי להשתלב בחברה, סף תסכול נמוך, קושי בויסות רגשי, דימוי עצמי נמוך וחוסר ביטחון, ביישנות, התפרצויות זעם, חרדה חברתית, קשיי קשב וריכוז ורגישות רבה.
אם הילד שלכם סובל מחרדה חברתית, חשוב שתסייעו לו להתמודד עם הקשיים על ידי קבלת טיפול מתאים שניתן במסגרת רגועה, מחבקת ונעימה, קראו עוד בנושא באתר עמותת רקפת https://rakefet-group.org.il.
כתיבת תגובה